آیا چند همسری حق مرد است یا زن؟!
حق زن در چند همسری
فزونی عدد زن آماده ازدواج بر عدد مرد آماده ازدواج برای طبقه زن تولید حق میکند و برای مردان و زنان متاهل ایجاد وظیفه:
در این که حق تأهل از طبیعیترین و اصیلترین حقوق بشری است جای سخن نیست. هر کسی اعم از زن یا مرد حق دارد زندگی خانوادگی داشته باشد، از داشتن زن یا شوهر و فرزند بهرهمند باشد. همان طوری که حق دارد کار کند مسکن داشته باشد، از تعلیم و تربیت بهرهمند شود، از بهداشت استفاده کند، امنیت و آزادی داشته باشد. اجتماع نه تنها نباید مانعی در راه استیفای این حقوق ایجاد کند، بلکه باید وسیلهی تأمین این حقوق را فراهم سازد.
از نظر ما یک نقیصه بزرگ در اعلامیه جهانی حقوق بشر این است که به حق "تأهل" توجهی نکرده است... این حق مخصوصا از ناحیهی زن بیشتر اهمیت دارد، زیرا زن بیش از مرد به داشتن کانون خانوادگی نیازمند است... ازدواج برای مرد از جنبهی مادی اهمیت دارد و برای زن از جنبههای معنوی و عاطفی. مرد اگر خانواده را از دست بدهد با فحشا و رفیقهبازی لااقل نیمی از احتیاجات خود را بر میآورد، اما اهمیت خانواده برای زن بیش از اینهاست. زن اگر محیط خانوادگی را از دست بدهد با فحشاء و رفیق بازی نمیتواند به هیچ وجه احتیاجات مادی و معنوی خود را، ولو به حداقل تأمین کند.
حق تأهل برای یک مرد، یعنی حق اشباع غریزه، حق همسر و شریک و همدل داشتن، حق فرزند قانونی داشتن. اما حق تأهل برای یک زن ، علاوه بر همهی اینها یعنی حق حامی و سرپرست داشتن، حق پشتوانهی عواطف داشتن.
نتیجه این است که اگر تک همسری تنها صورت قانونی ازدواج باشد، عملا گروه زیادی از زنان از حق طبیعی انسانی خود (حق تأهل) محروم میمانند. تنها با قانون تجویز تعدد زوجات است (البته با شرایط خاصی که دارد) که این حق طبیعی احیاء میگردد.[1]
[1] . نظام حقوق زن در اسلام، ص411-412
لینکهای مرتبط:
1. دختران بى شوهر و بحران ناشى از محرومیت
کلمات کلیدی : ازدواج مجدد، استاد شهید مطهری (ره)، نظام حقوق زن در اسلام، چند همسری