وبلاگ :
كوهپايه
يادداشت :
خوشگل بودن يا نبودن مسئله اين است! (1)
نظرات :
7
خصوصي ،
44
عمومي
نام:
ايميل:
سايت:
مشخصات شما ذخيره شود.
متن پيام :
حداکثر 2000 حرف
كد امنيتي:
اين پيام به صورت
خصوصي
ارسال شود.
+
ذره بين
ممنون استاد به خاطر جوابهاي مفصل و باحوصلتون!
درسته که اصل در نقل به معنا، تحريف نشدن معنا است، يعني ائمه با اين شرط جواز نقل به معنا رو صادر کردن؛ اما همه راويا که توانايي عمل درست به اين شرط رو نداشتن که. اونا هم آدمايي بودن مثل همه آدماي دور و بر ما. پس احتمال خطاي اونها منتفي نيست.
اما در مورد نکته ديگه کاملا حق با شما است، اينکه در بقيه روايات هم همين لفظ اومده ميتونه قرينه اي باشه که احتمال نقل به معنا رو تضعيف کنه.
(راستي با اين بحثا تازه متوجه ميشم که چقدر مباني علم الحديثي ما علوم حديث خونا با فقها و اصوليين فرق ميکنه! يه جورايي ما خيلي بدبينيمون بيشتره! مثلا وجود روايت در يه کتاب فيض کاشاني براي من هيچ وقت قرينه صحت نبوده! توضيحاتتون دنياي نگاهم به روايات و نقد اونها رو با چالش مواجه کرد، فکر کنم نياز به صافکاري و بازنگري داره که حداقلاون آشنايي با ديدگاه هاي ديگه در اين زمينه است
)
پاسخ
سلام. اختيار دارين. خوشحال و ممنونم که با دقت نظرتون باعث مي شين بحث روشن تر بشه. بله حق با شماست در بيشتر روايات احتمالش منتفي نيست به همين دليل بيشتر روايات ما نص نيستند بلکه ظاهرند و براي همين هم اين همه در علم اصول بحث مي شود که ايا ظواهر حجت هستند يا خير. اگر قرار باشد به خاطر آن احتمالات دست از ظهور عرفي روايات بکشيم ديگر چيز زيادي از روايات براي ما باقي نمي ماند. در ضمن وجود اون روايت را در کتاب مرحوم فيض بدون اينکه ايشان آن را رد کند، دليل صحتش نمي دانم بلکه دليل بر اين که صحيح بودنش رحجان پيدا مي کند چون با تسلطي که او بر احاديث دارد اگر مجعول يا مخدوش مي دانست چيزي مي گفت چون در مقام بيان بوده. (صحيح را در اينجا به معناي خاص آن و در مقابل حسن و موثق و... به کار نبردم بلکه در مقابل مجعول) البته اينم در نظر بگيريد که در اينجا من اون دقت هايي که يک فقيه براي دادن حکم شرعي مي کنه قطعا ندارم چون نه فقيهم و نه قراره که حکم شرعي بدم. يه طلبه ي پژوهشگرم که تا حدودي مباني و منابع را مي شناسم و کمي هم فکر مي کنم و البته سر سوزن ذوق و خرده خلاقيتي هم دارم و سعي مي کنم پاسخ بعضي از سوالاتم رو پيدا کنم و تو اين راه ممکنه اشتباه کلي يا جزئي هم داشته باشم.